nedeľa 17. apríla 2011

Práce s negativními emocemi

Dnes se stále setkáme s myšlenkou, že strach a vlastně jakékoli negativní emoce je nejlepší potlačit. Existují tisíce knih, které nám ukazují, jak si úspěšně přát a dostávat, ale většina z nich už se nezmíní, jak naložit se svým strachem, pochybami a zlostí...

Anthony de Mello, jezuitský kněz, psychoterapeut a spisovatel, i Dan Millman nezávisle na sobě objevili to, čemu se říká emocionální svoboda. Anthony de Mello ve své nejúspěšnější knize Awareness (Bdělost) poukazuje na fakt našich sebeklamů, negativních myšlenek, strachů a předsudků, se kterými můžeme snadno pracovat.

Zkusme si jeden den zapisovat každou emoci, kterou byť jen na chvilku pocítíme - náhlou radost, zklamání, vztek, strach, paniku, lásku, uspokojení i nenávist. Zjistíme tak, že denně cítíme stovky rozdílných pocitů, které však většinou trvají velice krátce a po chvilce už o nich nevíme. Emoce přicházejí a odcházejí, ovšem existují takové, které jsou intenzivní, trvají dlouze, zraňují nás a my nevíme, jak se jich zbavit.